FAQ’s

    [accordionitem]Bij ons hoef je vooraf je fietsen niet door te geven. De fiets waar je op rijdt is verzekerd. Het werkt net als bij een normale reisverzekering, daar hoef je ook vooraf je spullen niet door te geven die je meeneemt op vakantie.
    [/accordionitem] [accordionitem] Ja, op vakantie is extra sportuitrusting gedekt, zie paragraaf 2.31 van de Algemene voorwaarden op pagina 31. Denk hierbij aan bergsport, duiksport, watersport (surfen), e.a.[/accordionitem] [accordionitem]Ja, we hebben Gopro & andere ‘Actioncamera’s’ die op het stuur bevestigd worden, én navigatie/GPS apparatuur die op het stuur bevestigd wordt meeverzekerd tot maximaal 250 euro per gebeurtenis
    [/accordionitem] [accordionitem] De Sportzeker clausule geeft de voordelen van Sportzeker aan die aanvullend zijn op de algemene voorwaarden. In de Sportzeker clausule staat bijvoorbeeld beschreven dat je ook in Nederland dekking hebt bij het fietsen. Dus samen met de voorwaarden voor de doorlopende reisverzekering betreft dit de dekking die je krijgt. Je ontvangt na afsluiten van de verzekering:

    1. De polis van de Europeesche Verzekeringen

    2. De voorwaarden voor de doorlopende reisverzekering

    3. De Sportzeker clausule
    [/accordionitem]

    [accordionitem] De Sportzeker verzekering bestaat uit 2 documenten die je via deze links kunt vinden:

    1. de Voorwaarden doorlopende reisverzekering

    2. de Sportzeker clausule.
    [/accordionitem]

    [accordionitem] De doorlopende reisverzekering heeft een maximum gesteld aan het aantal dagen dat je achter elkaar verzekerd bent; het aantal “aaneengesloten dagen op reis”. Bij de Basisdekking is dit 60 dagen, bij de Comfortdekking is dit 90 dagen en bij de Optimaaldekking is dit 180 dagen.

    Ga je langer dan deze periode, dan kan je een zogenaamde “Lang op reis” verzekering afsluiten voor de extra dagen die je langer gaat. Dit is een extra verzekering met een eigen polisnummer, die per dag berekend wordt. We kunnen hier een voorstel voor doen als het een keer nodig is.[/accordionitem]

    [accordionitem] Diefstal uit of vanaf de auto van een fietsendrager is verzekerd. In de Sportzeker clausule is dit als volgt verwoord:

    “Diefstal.  Alleen als uw fiets gestolen is terwijl u onderweg bent naar een fietstocht of een locatie om de wielersport te beoefenen.  Indien uw fiets op een bagage drager wordt vervoerd moet deze doormiddel van een goedgekeurd slot beveiligd zijn. Indien de fiets is opgeborgen in een afgesloten vervoersmiddel dan is er alleen dekking als er sporen van inbraak zijn.”

    Onder goedgekeurd slot verstaan we een slot dat door de Stichting ART is gecertificeerd.
    [/accordionitem]

    [accordionitem] Doe bij diefstal of verlies altijd aangifte bij de plaatselijke politie en vraag een schriftelijk bewijs

    • Doe bij diefstal of verlies ook aangifte bij de reis-/hotelleiding
    • Laat bij vermissing/beschadiging tijdens (openbaar) vervoer een schriftelijke verklaring opmaken door de vervoerder (luchtvaartmaatschappijen kennen hiervoor een zgn. Property Irregularity Report)
    • Bewaar beschadigde artikelen tot na de schadeafwikkeling

    Diefstal van andere spullen dan je fiets kan je direct melden bij de Europeesche Verzekeringen via de website www.europeesche.nl, maar diefstal van je fiets dien je altijd te melden bij Sportzeker. Je vult daartoe het schadeformulier in, en stuurt dit mét politierapport, eventuele toelichting, en bonnen van het gestolen materiaal (indien aanwezig) naar Sportzeker in Utrecht.

    Sportzeker
    Van den Boschstraat 18
    3531GL Utrecht

    Wij controleren of het dossier compleet is en nemen anders contact met je op.

    Let op: een politierapport is zeer belangrijk om te hebben. In principe volgt er geen uitkering zonder politierapport. Is er in het buitenland geen enkele mogelijkheid om een politierapport te regelen, meld dit dan vooraf bij Sportzeker via e-mail of via het Noodnummer van de Europeesche. Dit is geen vrijwaring van je plicht tot het doen van aangifte, maar kan helpen bij het afhandelen van het dossier door de Europeesche.

    Voorzorgsmaatregelen

    • Vervoer geld, kostbaarheden, reisdocumenten en medicijnen als handbagage
    • Laat nooit geld, kostbaarheden en reisdocumenten onbeheerd achter
    • Laat in principe geen bagage in een vervoermiddel achter. Neem handzaam in koffers en tassen verpakte bagage altijd mee naar het logiesverblijf, ook bij een enkele overnachting
    • Diefstal van geld en reisdocumenten uit een vervoermiddel is nooit verzekerd
      [/accordionitem]
    [accordionitem] Bij het vermoeden van een total loss schade neem je als eerste even contact op met Sportzeker om het te bespreken. Een total loss schade moet altijd bevestigd worden op papier door een erkend reparateur/fietsenwinkel. Dus ga naar een goede winkel, laat het schadegeval beoordelen en de mening op papier zetten. Deze total loss verklaring stuur je dan mee met het schadeformulier. Dit alles stuur je naar Sportzeker in Utrecht. Wij beoordelen dan of het dossier compleet is en of we dingen nog anders aangeleverd willen zien. Daarna gaat het door naar de Europeesche Verzekeringen. De schadeafdeling van de Europeesche doet uiteindelijk de beoordeling. Het kan dus zijn dat een second opinion gevraagd wordt bij een total loss, of dat er een expert ingeschakeld wordt om het schadegeval te bekijken. Gooi dus nooit een total loss item weg.[/accordionitem] [accordionitem] Schadeherstel van je fiets op locatie is in principe verzekerd. Neem wel even contact op met Sportzeker om het door te spreken als het om grote schades gaat.
    [/accordionitem] [accordionitem] Tweedehands fietsen zijn ook verzekerd. Dus ook als je geen bon hebt kan je je fiets bij ons verzekeren. Schades worden vergoed voor het reparatiebedrag. Bij total loss of diefstal kijken we naar het bedrag dat jij hebt betaald voor de aanschaf, want dat moet je wel opgeven. Vervolgens wordt er dan ook gekeken naar de normale afschrijving, het type fiets, etc. Zo bepalen we een waarde. Het idee is dat jij een vergoeding krijgt die genoeg is om een vergelijkbare fiets van vergelijkbaar bouwjaar te kunnen kopen.

    Wel zullen we altijd naar bonnen vragen uiteraard, en als je die niet hebt eventueel naar pintransacties/bankoverschrijvingen.
    [/accordionitem]

    [accordionitem] Schade aan fietsen moet altijd je melden bij Sportzeker.

    Voor de schadeaangifte kan je gebruik maken van het schadeaangifteformulier van de Europeesche. Download dat formulier hier. Kom je er niet uit, laat het even weten, dan helpen we je er graag bij.

    Wat we bij schades altijd nodig hebben is de reparatiebon. We vergoeden alleen reparaties, dus geen inschattingen van de hoogte van de schade. Alleen concrete reparatienota’s nemen we in behandeling.

    Daarna stuur je het formulier naar Sportzeker:

    Sportzeker
    Van den Boschstraat 18
    3531GL Utrecht

    Schades aan overige bagage, en andere claims, kan je online indienen op de website van de Europeesche Verzekeringen.

    De reden dat we vanuit Sportzeker de schades met betrekking tot het fietsen ontvangen, is omdat we met onze expertise kunnen zorgdragen voor een goede schade-afhandeling.
    [/accordionitem]